Mniej mięsa, więcej roślin czyli współczesne trendy w dietetyce

W dzisiejszych czasach panują trendy nie tylko w modzie, ale również w dietetyce i stylu życia.
Jemy coraz mniej mięsa, oparte jest to głównie na tym ,że jesteśmy bardziej świadomi zasad prawidłowego odżywiania które wpływa nie tylko na nasze samopoczucie, sylwetkę ale przede-wszystkim na nasze zdrowie.

Wiedza dotycząca zasad prawidłowego odżywiania jest coraz bardziej rozpowrzechniana, i łatwiej dostępna.
Coraz więcej diet jest pozbawiona mięsa, oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Wynika to z większej świadomości ludzi na temat żywienia, ale też z przyczyn ekologiczno-moralnych.
Na sklepowych półkach często możemy zauważyć produkty z oznaczeniem VEGE. Oznacza to ,że przy produkcji nie zostały dodane żadne składniki pochodzenia zwierzęcego.
Na rynku istnieje wiele zamienników tradycyjnych produktów min.  pasztet wegański, majonez, paprykarz, czy kotlety sojowe.

Bezmięsny system żywienia składa się z wielu odmian. 
Najpopularniejszym jest wegetarianizm z którego świadomie wykluczamy mięso, oraz ryby i owoce morza. Dotyczy to również produktów pochodzących z uboju tj. żylatyna, czy smalec.

Odłamem wegetarianizmu jest :

Laktoowowegetarianizm w którym oprócz pokarmów roślinnych dopuszcza się spożywanie przetworów mlecznych oraz jaj, ale nadal wykluczone są wszystkie produkty mięsne, rybne oraz owoce morza.
Owowegetarianizm oporócz produktów roślinnych pozwala jedynie na spożywanie jaj.
Jednym z najbardziej restrykcyjnym oraz wymagającym sposobem żywienia jest weganizm z którego wykluczamy wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego.
Weganie rezygnują nie tylko z jaj, czy produktów mleczych, ale odrzuczają wszelakie produkty pochodzenia zwierzęcego.
Odrzucane są również wyroby ze skór, czy kosmetyki które w swoim składzie mają produkty odzwierzęce.

Istenieją również diety ze zmniejszonym udziałem mięsa.

Semiwegetarianizm z jadłospisu wyklucza mięsa czerwone (wołowinę , wieprzowinę ) zaś dopuszcza spożywanie mięs białych (drób , ryby). Dozwolone jest również spożywanie miodów, jaj, i mleka.





Wegetarianizm a zdrowie

Dieta wegetariańska ,która jest odpowiednio skomponowana włączając w to różne odmiany wegetarianizmu może być bardzo korzystna dla zdrowia. Może ona dostarczyć wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Wegetarianie umierają aż o 29% rzadziej na choroby serca, niż osoby spożywające produkty pochodzenia zwierzęcego.
Taką dietą również może bardzo zaszkodzić, jeżeli jest źle dobrana, a posiłki nie są zbilanoswane i nie dostarczają nam niezbędnych składników odżywczych.


Komentarze

Popularne posty